Stall Ardbeg

Direktlänk till inlägg 7 maj 2010

Bra örter! =)

Av Linda Calissendorff - 7 maj 2010 21:32

 


Gurkmeja!


Anses ha följande egenskaper:
Anses hjälpa vid inflammationer i leder, muskler och andra organ.

Gurkmejan har flera egenskaper som kan vara nyttiga. Den är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.

Gurkmejan består till fem procent av färgämnet curcumin, som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer. Curcumin hämmar också cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas.



En matsked I laboratorieförsök har den också visat sig hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer, bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer.

För den som inte har tålamod nog att invänta resultat från kliniska studier, utan vill börja äta gurkmeja på eget bevåg, är rekommendationen i forskningslitteraturen en rågad matsked per dag, tipsar Stig Bengmark.


Det verksamma ämnet i gurkmeja, curcumin, är ett färgämne som gör gurkmeja flitigt använt i olika livsmedel. Gurkmeja har för övrigt andra användningsområden än som färgämne, det används också som krydda (ingår i curry). Gurkmeja innehåller 3-5 % eterisk olja och har på många sätt visat sig ha välgörande effekter på kroppen. Det har en lång tradition inom den ayurvediska medicinen när det gäller användning vid smärta och inflammation.
Rik på antioxidanter Gurkmeja är en mycket kraftig antioxidant, det beskrivs som tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen. Det finns dock undersökningar som visar att bäret från Goji innehåller mer antioxidanter.

Dosering Människa: Normal dosering per dag: ca 1 tsk mald ekologisk gurkmeja, 2-3 ggr per dag eller 1 matsked/dag. Intas i ett glas med ljummet vatten, eller i lite filmjölk

Dosering häst: Vid stela leder-knäppningar i hästen, 1 msk/dag i minst två månader. Vid återkommande ledproblem ge året runt, minst 1 msk/dag.
1kg = 100 dags givor vid 1 msk/dygn

Gurkmeja är naturens fenylbutazon. Leder och muskler kan med fördel behandlas med Gurkmeja.
Bra resultat med hästar som har/haft Borrelia och/elller Erlichias.
Gurkmeja har laxerande effekt och påverkar även lever och galla i positiv riktning.
Finns i hel blomma och pulver.
Verkar positivt för ledvätska, läker och stärker. Läkande på magsår och andra sår både utvärtes (Ges invärtes) och invärtes.
Kan blandas med vilka andra örter som helst.


Tips: Många hästar skyr doften, blanda i lite betfor.
Dosering: I största allmänhet, i förebyggande syfte: 1 tsk/dag.
Vid stela leder-knäppningar i hästen, 1 msk/dag i minst två månader
Vid Borrelia/Erlichias 1 dl/dag i minst två gärna fyra månader.
Vid återkommande ledproblem ge året runt, minst 1 msk/dag.


 


Djävulsklo!


ör djur/människor med inflammation - OBS Karenstid 14 dagar enligt STC

Bra för muskler och leder. OBS: STARKT anti-inflammatoriskt

Vid atris med smärtor eller inflammation, vid olika typer av ledproblem (degeneration) eller förändringar i benvävnad, vilket orsakar inflammaton. I Tyskland (där man använder örten i mycket stor omfattning) har försök visat att de smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaperna hos djävulsklo är jämförbara med kortison och fenylbutazon, dock utan kända biverkingar. I Storbritannien har nyligen en ren örtprodukt, som innehåller djävulsklo, pilbark och andra örter, testats vid ett antal veterinärkliniker som ett alternativ till fenylbutazon.


********
Torkad:

Ges i fodret. Rekommenderad dos: 10-30 gr/dag.
Ska ej ges till dräktiga ston.

1 kg hackad djävulsklorot räcker till en fullstor häst i 40-50 dagar.

Med örterna kan man se resultat efter cirka 7-14 dagar, men det varierar för varje individ.

Djävulsklo (Harpagophytum procumbens) växer främst i Sydafrika och Namibia. I södra Afrika har djävulsklo använts traditionellt av människor under årtusenden, bland annat mot matsmältningsbesvär, infektionssjukdomar, feber, med mera.

Djävulsklon började importeras till Europa på 1960-talet där farmaceutiska undersökningar och studier gjordes. Under 1990-talet började örten bli en storsäljare i Tyskland, främst mot förslitningar i leder hos människor.

Kliniska studier, bland annat i Tyskland, har visat att djävulsklon kan reducera smärta och öka rörlighet hos patienter med reumatism och osteoartrit (olika former av ledbesvär/
inflammation i lederna).

Cirka 600 ton djävulsklo importeras årligen till Europa.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Calissendorff - 19 november 2016 14:36

 En uppdate från stallet!   I går så körde vi "lilla" slingan till Sörsvedje med Leapen & Estreem,så de får förbereda sig inför att gå i de dryga backarna sen om några veckor! Estreem var lika pigg och framåt som vanligt! *ler* Leapen är så lugn ...

Av Linda Calissendorff - 3 november 2016 20:31


I dag var Olov hit för kolla 2 st av stallet hästar då de var ett tag sen de kollades så de var dags! :) Först ut var Pandora som vi ville kolla då de dels var ett år sedan sist vi behandla henne sist och hon har ju gjort ett bra år på banan och gjo...

Av Linda Calissendorff - 30 oktober 2016 21:39

Resultat uppdatering från soligt Hagmyren! I dag så var vi försiktiga med förhoppningarna då Estreem blev till delad spår 11 och de var bra hästar i loppet som fick betydligt bättre utgångsläge än honom så vi fick lämna oss till turen och slumpen ...

Av Linda Calissendorff - 23 oktober 2016 21:59

Angenäm resultat uppdatering! Börja med strul pojken Brodde som verkligen stärkte sina aktier i dag då han segla in som 5a på nya auto rekordet 14.9 efter en perfekt resa i rygg ledaren! :) Super nöjd med honom då han inte gått ett lopp utan ...

Av Linda Calissendorff - 22 oktober 2016 16:23

Pandora fick en dröm resa andra utvändigt då Kaj kom fram hur bra som helst från bakspåret så blev så glad att de löste sig från start och de var fler talet som hoppade oxå så de såg frid å fröjd ut! Men så kom hon till första kurvan så se vi att d...

Fråga mig

15 besvarade frågor

Väder

Väder Bjästabacken

Presentation


Välkommen och kika in i våran blogg som handla om vårt liv som amatör tränare och min kära sambo som är amatör kusk! =)

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards