Stall Ardbeg

Direktlänk till inlägg 7 mars 2010

Värmning innan lopp!

Av Linda Calissendorff - 7 mars 2010 20:06

Läste en intressant artikel på Stall Bredbyn nyss om hur man optimalt ska värma inför ett travlopp där hästen ska prestera på max så man inte ha värmt för mycket/för lite.

De där ha jag haft ångest över massor av gånger för de är j så vikigt att hästen ha en ärlig chans att kunna prestera på topp så de är en hårfin gräns om man nu inte känner sin häst väldigt väl inför lopp!


Jag tycker de finns för lite tid mellan loppen att hinna värma som jag skulle vilja men de är ju olika på banorna oxå hur man man gå tillväga som...Helst hade jag vilja kunna skritta och trava fram hästen alldelens innan kusken ska hoppa upp å defilera och göra några provstarter men man är ju orolig man ska missa att hinna dit i tid så man ha ju ofta väntat inne i stallet på gången!

Jag gillar Danneros bana för där kan man värma upp på deras rakbana som är alldelens intill banan så de är perfekt för att kunna göra som jag vill men på solänget går de inte för bilarna kör ju över våran rakbana för komma in till pubikplats...Lite dumt gjort tycker jag men de går ju inte lösas på annat vis heller...   Så vi kan endast värma på ca 150 meter på våran rakbana visst går de men de är ju halv tjatigt att springa runt på så liten yta å man är ju en bit från stallarna med... Umeå ha jag aldrig varit ut på nån slinga så där kan jag inte säga så mycket om men tror de är nån väg man ska över för att komma dit så man får väl kolla upp de innan man ska upp för nån start framöver!   


De tog även upp att de hästens muskler hinner oftas kallna om man värmer 1 timme innan loppet så de var inte de optimala heller så därför jag skulle vilja traska runt ute tills de är dags att fara ut på banan! Sen är de lite läskigt att värma inne på banan de kommer ekipage från höger å vänster så man sitter på helspänd för att inte vara i vägen för nån, men de är ändå en mäktig känsla man känner sig som Stig H bakom hästen när man kika ut över publiken! *skratta*   


Vetrinär 

Leif Stilling menar att det är extra viktigt för kallblod att uppvärmningen inte blir för hård.

- De har större andel av den typ muskelfibrer som bara kan utföra arbete med syre. Det betyder att kalllblod generellt sett inte har lika bra förmåga som varmbloden att arbeta anaerobt, d v s utan syre till musklerna, menar Stilling. Därför är en hård uppvärmning särskilt olämpligt för en kallblodshäst.


De var intressant att veta inför framtiden de hade jag ingen aning om hade ni?   


Over and out! =)



 
 
Victoria

Victoria

7 mars 2010 20:23

Den där artikeln är det många som skulle behöva läsa ;) man lär sig någonting nytt varje dag :)

http://victoriali.blogg.se

 
linda-li

linda-li

7 mars 2010 23:39

Ja, det där med kallblodshästar hade jag inte en susning om, men själva idealet kring värmningarna vet de flesta men det är inte alltid genomförbart. Sen är det ju så att loppet inte går direkt efter defileringen, utan hästarna värms ju upp innan, med provstarter b la, och då väljer man ju själv hur fort dom ska gå:) Jag tycker att 45 minuter innan lopp funkar bra, då kan man lägga på en filt och i lugn och ro göra hästen klar för defilering:) Sen är det ju jäkligt olika från häst till häst, går ju aldrig att säga att en modell funkar för alla, du minns väl Super Arnie- ponkarna som sprang så framgångsrikt, de funkade ju bäst utan "mjölksyrenivå- värmningen" och bara med uppvärmningen mellan defilering och start:)

http://linda-li.bloggagratis.se

 
linda-li

linda-li

7 mars 2010 23:41

Glömde att säga att Umåker är perfekt för långa lugna uppvärmningar, går träningsvägar alldeles bakom stallarna!

http://linda-li.bloggagratis.se

 
iselin

iselin

8 mars 2010 09:06

Ja, det här med uppvarming är inte alltid lätt.. norska trav och galopp nytt skrev just nu om just det samma, de också använte Leif Stilling som "läromästare".. Han skriver ju kun om det fysiologiska som han sa själv, men gjorde uppmärksam på att det ofta var psykiska grunder till att man f.eks varmade en häst två gånger, själv om han menade att det inte var det ideelle att göra rent fysiologisk, så spelade även det psykiska stor roll.. Jag hade en häst vi i börja värmde på "tradidionellt" vis, senn inn i boksen med täcke. Men när vi ändrade rutinerna och värmde närme loppet och skrittade på stallbacken fram tills defilering gick han faktisk bättre, själv om han oturlig nog var körd fruktansvärt hårt i Norge före min tid, och aldrig blev den hästen han BORDE varit... Det var priset han betalde för att vara talangfull och tidig, hos fel folk. I alla fall,- tycker det är bra att fler upmärksammer det här med uppvärmning, och att det faktisk finns skillnader mellan raserna. Ju mer vi lär, - ju bättre är det för hästarna.. :) Jag är även sugen på att testa lactat mätningar i träning. Har en bekant som är vet. i Norge som har forskat på detta, och hur HÅRD träning en häst faktisk tåler.. rätt intressant faktisk. :)

http://www.lundfrigg.se

 
sofia

sofia

8 mars 2010 17:13

Jag har också läst artikeln och det är mycket bra info.

Personligen tror jag man får känna in sin häst och försöka hitta dom rätta "knapparna" för vad som fungerar bäst just för den hästen.


Men jag tror det är viktigt för hästar liksom för andra idrottsmän att värma upp ordentligt. På -90 talet då vi startade så gick jag ute mycket med täcke på hästen. Efter vi värmt och tittar jag på stallbacken i dag så tycker jag mig se många stallskötare som går till fots med hästar............ Och jag var superglad om dom pinkade. Vem sjutton skulle vilja springa kissnödig;)

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

 
Johanna

Johanna

9 mars 2010 20:49

Hej hej!

Tack för inlägget & grattulationen :D
Ja han är en riktigt snygg kille & blir han bara hälften så bra som han är snygg då blir han ruskig ;) Nä skämt å sido, vi får hoppas på att han fortsätter utväcklas :)

Namnet på tömmarna gör jag själv då det inte går att köpa i handlen (egen idee) :)

Lycka till med din vackra Wilmer, ska bli kul att få se han på banan fram över.

Mvh / Johanna

http://www.bullerbacken.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Calissendorff - 19 november 2016 14:36

 En uppdate från stallet!   I går så körde vi "lilla" slingan till Sörsvedje med Leapen & Estreem,så de får förbereda sig inför att gå i de dryga backarna sen om några veckor! Estreem var lika pigg och framåt som vanligt! *ler* Leapen är så lugn ...

Av Linda Calissendorff - 3 november 2016 20:31


I dag var Olov hit för kolla 2 st av stallet hästar då de var ett tag sen de kollades så de var dags! :) Först ut var Pandora som vi ville kolla då de dels var ett år sedan sist vi behandla henne sist och hon har ju gjort ett bra år på banan och gjo...

Av Linda Calissendorff - 30 oktober 2016 21:39

Resultat uppdatering från soligt Hagmyren! I dag så var vi försiktiga med förhoppningarna då Estreem blev till delad spår 11 och de var bra hästar i loppet som fick betydligt bättre utgångsläge än honom så vi fick lämna oss till turen och slumpen ...

Av Linda Calissendorff - 23 oktober 2016 21:59

Angenäm resultat uppdatering! Börja med strul pojken Brodde som verkligen stärkte sina aktier i dag då han segla in som 5a på nya auto rekordet 14.9 efter en perfekt resa i rygg ledaren! :) Super nöjd med honom då han inte gått ett lopp utan ...

Av Linda Calissendorff - 22 oktober 2016 16:23

Pandora fick en dröm resa andra utvändigt då Kaj kom fram hur bra som helst från bakspåret så blev så glad att de löste sig från start och de var fler talet som hoppade oxå så de såg frid å fröjd ut! Men så kom hon till första kurvan så se vi att d...

Fråga mig

15 besvarade frågor

Väder

Väder Bjästabacken

Presentation


Välkommen och kika in i våran blogg som handla om vårt liv som amatör tränare och min kära sambo som är amatör kusk! =)

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards