Stall Ardbeg

Senaste inläggen

Av Linda Calissendorff - 24 april 2016 18:26

Huvva vad less jag är att jobba varannan helg... Att man måste försöka få i hop de med tävling/tränig hela tiden är drygt när man jobbar heltid inom vården med varierande arbets pass!   

Om man ändå kunde kliva ner till en 75% ändå och kunna leva resten på hästarna men de går ju inte heller då man måste ju veta man ha en stabil grund att stå på... så bara på med happy face och fara i väg och jobba kväll de inget annat att göra!


Har hänt en hel del sen jag skrev i onsdags så ska uppdatera lite här och nu!   


I onsdag efter jag varit nere i timrå med viktor & Kallma så lasta vi om och for med Jon & Kanishka in på solänget för de skulle gå intervaller tillsammans och jag valde i vanlig ordning att köra Jon då han inte ligger på så mycket!

Han blev piggare å piggare för varje intervall och man märkte av att de var nära pass flera gånger då vi skulle påbörja intervallen då han spände sig... Han är för läcker att köra känns inte alls som man kör så fort och Ricky skek åt mig nu går de 25s fart och de kändes som de gick 40 så han ha sjukt effektivt steg denna rödning så bara hoppas han ska fortsätta utvecklas ner i tider och de blir mer än spännande att se hur de ska gå i kvalet i morron allra helst då jag jobba i totton så Ricky & Uffe måste klara sig utan mig... känns nervöst men vet att är de nån som ska fixa de så är de dom två grabbarna!    

Young (Greven) som han kallades hos sin skötare hos Stefan ska ut i ett nytt P21 och de ser väl bra ut men han står ju på 40m tilägg som ska knappas in så får se hur de går i morron håller tummarna för mina fina grabbar!

I går fick han flytta hem till oss för de nya (gamla) stallet var färdigt så han bor där nu med Kanishka och han ha ätit upp all hö och kraftfoder så han ha tagit de med ro då han känner oss så var de inte sån stor grej!   


I går var vi upp till Umeå med Cantab & Pandora och himmelen öppna sig då vi var på väg upp så de kom en hel del med snö och hagel/regn så förstod att de skulle inte var en fördel för finaste Cantab och Pandora med för den delen som inte gillar att slita på tungt underlag...

Erica värmde han för vagnen och han var som en liten tupp trots de kom värsta hagel skuren precis då de var ute är de inte Cantabs otur i vanlig ordning?   

I själva loppet så skulle hon upp mot bilen men hon sa att hon skulle ju ner till spår 6 då en var struken innan för honom men hon sa nån tog som för mycket plats så de fick släpa ca 1 1/2 längd så hon var bergis de skulle bli omstart men de blev de inte.... Så han tappa för mycket från starten så hon lade sig invändigt och hon kände att de var ingen mening att tok rida mot dessa som var med i loppet då de var inte dåliga hästar så hon låg därt bak och ät han gå till slut och han höll på komam 4:a men blev slagen precis så han blev 5:a på 16,5 och han fick verkligen all dynga på sig av de andra så han kan inte ha sett mycket stackarn för ögonen var igen murad av grus när de kom in....Han springer ändå han finast pojken som verkligen alrig gör en besviken för han gör alltid vad han kan varje gång trots sin ålder och han ha ju gjort nu över 84 starter men ändå finns glöden kvar lika starkt i honom! En heders kille är vad han är och man önska man hade fler av honom i stallet för man vet att de aldrig gör en besviken!       


Bild på erica efter loppet och hon var rätt smutsig hon med...

 


Pandora hamna sist från de läget hon hade och efter ett varv så galoppera den framför och han drog tvär stopp så hon höll på fara rätt upp i vagnen så hon hoppa ju efter de.... Så var de loppet över för henne   

Jaja bara ta nya tag men sen körde kusken henne så hårt så hon tappa travet flera gr och fick startförbud så de var ju onödigt hade varit lika bra att åka ut för hon låg så långt bak att fanns inte en chans att kunna få nån slant hem.... surt sa räven men bara ta nya tag!


I dag var jag och lämna Wilmer på sitt nya hem och de klart de känns i hjärtat men han kommer få de toppen då de går i en jätte fin skogs hage och han ha två st kompisar där så tror detta kommer blir bra i slutändan och jag kan fara och hälsa på han när jag vill så de känns ändå skönt! Finaste lilla Wilmer vet en som kommer längta fruktansvärt efter han i hagen och de är Cantab han leka ju varje dag med honom så hoppas han och Brodde finner varandra nu när de är bara dom 2 kvar i den stora hagen.


Tack för dessa 8 år Wilmer du ha gett matte/husse massor av erfarenheter som vi tar med oss hela livet!   

 


Nu är rasten slut så bara hä ut sig på byn igen...

Håll en tumme i morron för oss så hörs vi!Av Linda Calissendorff - 20 april 2016 11:50

Nu ha per kikat på båda två och Kallma hitta han följade att de fanns en liten reaktion på vänster fram knä och höger bak kota.
Sen huvud problemet sitter i vänster bog längs bogbladet där hon kortat av musklerna och därav hon viker in sig i halsen vid banjobb en när de börjar gå fort.
Så blev behandla alla 3 ställen för få de bästa resultatet och återbesök om 2 veckor igen för kolla att allt tagit som de ska! :)

Viktor fick en skön stund med stötvågor och en ny behandling DMSO då man gärna vill kombinera dessa två behandlingar så körde vi så klart på de! :)

Vi tar nog med oss Young ner då vi ska på återbesöket för kolla att allt är okej med honom då han haft lite sköra fram knän pch kotor så vill vi veta att han inte ha ont då man inte känner han än så är de alltid bra att göra en check så man vet! :)

Nu invänta jag på de ska nyktra till efter lugnade så jag kan få fara hem.... *ler*

Ha en fin dag! :)

Av Linda Calissendorff - 20 april 2016 06:55

Enda lediga dagen denna vecka från jobbet så måste man boka in ett besök hos PH vet för Kallma & Viktor.
Skulle behöva sova ut för orka med jobbar helgen men de få dagar man ha ledigt så bruka de vara full späckat med andra måsten,så bara skippa sovmorgon och fara i väg de! ;)
Känns skönt att åka ner till Per för kolla om han kan hitta vad som stör Kallma då hon blir så ojämn i prestationerna från gång till gång... Skåningarna hitta ju ingenting då de var hit så måste vara nått de missat eller sitter de nån annanstans på henne och Per bruka vara en fena på hitta sånt andra missat.
Viktor får åka med som sällskap och få en shock wave behandling då vi lika ska ner och att han får känna igenom bogen om han märker att man lagt ner några timmars massage på honom :)

Var in i går med Pandora och Cantab för ett lättare jobb inför lördag och Cantab var satans pigg så jag ha ont i armarna i dag! :)
Formen sitter på lill räcern nu de märks och han känns jätte fin och i morse var de full fart ut i hagen och leka med Brodde som kvasta runt med svansen på ryggen! *ler*
Pandora såg fin ut med lite pigg hon med men hon är mer lättsamt pigg när man kör mot för grabbarna då gäller de att hålla i sig!

I kväll ska vi in med Jon och Kansihka som ska få gå intervaller tillsammans som sista finslipningen inför kvalet på måndag.
Nu ser de ut att de ska komma en hel del nederbörd naturligtvis så de är ju inte till fördel för den röda lillemannen.....
Både han och Young fick spår 3 så de var ju hyfsat i af så hoppas de kan komma i väg bra båda två! :)

Nej nu är de dags att lasta om man ska hinna ner innan kl 10 till Sundsvall å drygaste att jag måste fara ensam då Ricky ha dag jour på brandkåren.....

Hej svejs! :)

Av Linda Calissendorff - 19 april 2016 13:31

  I går var vi ner med Brodde & Young til dannero och de skulle mötas i samma lopp då de är i samma klass så var de lika bra att ta ut båda två när vi liks for ner!   

Brodde hamna instängd på innerspåret då han hade spår 1 i volten så han fick ligga 4je in nästan hela loppet och på upploppet så kom han ut sista 100m då Uffe gira ut han i 4je spår för komma ut och han sprurta hur snabbt som helst de sista biten att uffe hann inte ens med att dra propparna då han gick för fullt och var som en tiger då han väl kom ut, så han blev 2:a var en hårsmån från att bli 1:a!

Mycket nöjd över hur han såg ut och de funka hur bra som helst barfota fram rörde sig inte ens en millimeter på skydden bak så de var ju skönt så nu tar vi sikte på ett 1640m auto på bergsåker den 29/4 nu är han peppad till tänderna för ett kort lopp som är hans bästa distans!    

Youngen kom i väg fint från sitt 2:a spår och hamna så klart sista i fältet i andra spår.

Han var grymt stark från start då han ville bara ladda i väg men ricky höll i han och då slappna han av till slut annars ha han varit lite rullig och galopp risk i start momentet av de vi sett av de lopp han gjort allra helst i auto då tempot är betydligt högre.

Han gick med aluminium fram och racer skor bak för få ordentligt med fäste och han såg hur fin i ut som helst i loppet synd bara han fick dra tåge i 3je spåret sista 800m så i kurvan valde Ricky att vila han  i rygg i andra spår ett tag då han inte känner Young än i loppen men sen veka han ut och han gjorde en fin spurt till en 5e plats även om de gick lite väl krokigt på upploppet och ena norsken fastna...

Han var mycket nöjd över att Young är en sån fin häst så de båda gott för framtiden i stallet med den killen i skaran av de andra fina pojkar å flickor som vi har i stallet för tillfället!


 


Cantab & pandora hade inte tur med spåren på lördag då de är bil start så kommer de sämsta spåren som ett brev på posten...   

Cantab spår 7 vilket gör mindre i monten men han är ändå tippad 4 bland dessa monte fantomer så tro att han äntligen övertygad umeå tipparna då han varit totalt otippad de senaste gr då han kommit in som 1:a & 2:a!   

ALLTID lika roligt då han tvåla dit dom otippat så jag hoppas han kan få en perfekt resa i en bra rygg helst på Dante Band så kommer han vara som en tiger på upploppet om de inte rids för sakta i täten då är risken stor att de blir över om de kommer för långt bak men de bruka ordna sig lättare i monten så vi håller  tummarna för Erica och lilla Cantab!   


Pandora fick oxå spår 7 och de är betydligt tuffare från den positionen så ska be kusken Ville att backa bak henne och hoppas på en stark rygg sen som hon kan följa så kan hon vara en bit fram i mål hon med så nu får vi förlita oss på turen som svek oss vid spår lottningen i vanlig ordning...


Jon ha vi anmält till kval på solänget den 25 april och hoppas han sköter sig där och fixar kvalet med GDK i rumpan med uffe i vagnen som ha kört han i 3 provlopp i rad och känner han bäst!

Vi tog ut Young igen i ett P21 då de blev bara 11 st i lopet och motståndet ser helt okej ut så han får vila nu 1 vecka innan nästa lopp så blir massage och en massa pyssel i mellan nu!   


Nu tar vi och jobba vidare mot nya mål så hoppas vi att flytet i stallet ska fortsätta i samma takt!


 Hej så länge!   Av Linda Calissendorff - 17 april 2016 17:50

Usch vad helgerna går snabbt förbi allra helst de lediga då man gör allt man inte hinner göra annars så de är inte mycket stilla sittande direkt...    

I går var de provlopp för Jon & Kansihka igen och de skötte sig bra förutom att kanishka hoppa då de skulle avancera upp på ledaren i sista sväng då hon låg som 2:a i rygg och den i ledningen galoppera så blev hon generad och hoppa hon med som knappt kan fela.... men Jon låg som 3a hela vägen så han smet förbi och blev då tvär lat då han kom till ledningen, så han bromsa in men då kom Kanishka tillbaka efter galoppen då tog han igen och var först över mål på tiden 1,22 så de får vi vara nöjda med!   

Jon var lugn i dag vid selning och i boxen så de går framåt för varje gång så de är ju skönt så nu ska vi se om de är några som anmäler till kval på solänget den 25 april så är de tänkt han ska kvala där men ensam är de inte att tänka på då han var så lat i ledningen så sällskap bör han ha annars väntar vi!

Kanishka har ett lopp den 12 maj så nu blir de intervaller i 2 veckor tills nästa provlopp så nu ska vi vässa fram tills dess då proppen är perfekt då den är stängt vid 5 tusen kr så de tar vi sikte på!   


I dag var vi in med Kallma & Viktor igen för han skulle få gå ett jobb igen och vi öppna sakta men sen gick han snabbare än sist men landa ändå på 2,13 då vi öppna så sakta så han gjorde de bra denna gång med och han hacka till några gr med vänster fram men de gick ju fortare med så klart han måste få känna sig för om de ska "göra" ont men sen så flyter allt på igen och banan var lite blöt så inte lätt sprungen som sist så vi är nöjda med lille man!

Kallma körde Ricky efter vi kört viktor, men han hävdar att nått inte är bra med henne så vi kommer boka til hos Per så snart som möjligt för leta vad som stör henne för nu klara hon bara av att trava runt 1,50 sen börjar de bli osäkert och stapligt...

så de var ju trist men litar på Per ska kunna finna vad problemet är och hoppas de finns en lösning på vad som stör henne så bara ta nya tag efter de sen.


Brodde & Young ska ju mötas i morron då de båda står på tillägg så fick Brodde spår 1 och Young fick spår 9

(2 på bakre volten) så de blir spännande att se de mötas och Brodde kommer vi plocka framskorna på denna gång för testa då de liks bara är ett p21 så är de ett bra tillfälle att testa!    


Cantab & Pandora ha vi anmält till V75 dagen till umeå där de fanns ett lämpligt lärlings lopp för henne och ett monte för Cantab så vi inväntar spåren med spänning!

Cantab får så klart Erica Guldhag rida igen då hon red bra sist och ha de färskt i minnet hur han var och hon har samma tänk som oss att inte vara med i nån öppning utan krypa ner i en fin rygg och försöka ligga där så länge som möjligt för kunna utnyttja hans fina speed till slut!   

De blev så klart tuffa hästar med då de var upp till 750 tusen men han är inte sämre än dom om man rider smart och taktiskt så hoppas på ett bra spår helst nr 2 så klart och nån bra på spår 1 så kan hon krypa ner i rygg med desamma starten går!

Pandora fick en rutinerad lärling nämligen Ville Karhulahti som jobbar åt självaste mäster Stig H johansson så de är vi så klart nöjda med då Wäjersten hade en från Svante Båth så var han bland de bästa som vi kunde få!

Loppet ser helt okej ut så ett bra spår så kan hon vara en bit fram så hoppas vi kan få ett spår med fördel för henne.... jaja snart vet vi!   

Så håll en tumme för oss i morron de behöver vi!


Tjing!   Av Linda Calissendorff - 12 april 2016 13:56

I går var vi in till banan med Viktor för första gången sen i september då han var där inne sist för slipa på premie tiden så är ju över 6 månader sen, så nu är de dags att börja gå lite jobb igen så han får sträcka ut på banan då vi börjar få hårda vägar här hemma så han får varva de och sakta tryck intervaller här hemma för stärka bakdelen de lilla extra!   

Kallma var med som sparring då hon hade sin motions dag då hade husse tänkt köra ett lättare 1640m jobb med henne efter han kört viktor.

Vi ha ju lättat balansen på honom fram så nu går han med aluminium och äntligen har vi sommar skor på så vi slipper brodd eländet som han inte drar nån fördel alls på! *skönt*

Vi värmde upp rejält och vände upp vid 2140m och började lunka i gång och sakterliga öka eftersom och de kändes som de gick långsamt så fråga Ricky hur fort vi hade kört då han hade GPS klockan och han sa fortast gick de 2.05 och distansen landande på 2.12 och trodde inte de hade gått så fort då han ser inte ut gå fort alls utan jag hade gissat på runt 2.30 max!   

Såg när jag körde brevid han att han trampar över med minst 2 decimeter med bak hovarna så han ha ett enorm steg denna kille så tänk när han blir tillräckligt stark för orka med detta långa steg huvva då kommer de gå fort kan jag lova!  Han hacka till några få gr med vänster fram tror han är osäker om de ska kännas i bogen de klart han ha ju dragits med ett bra tag så han måste ju få känna efter men han såg jädrigt läcker och fin ut i aktionen så tror detta kommer bli bra att han får länga ut steget samtidigt som man behandla han med massage och stretching!   Så är super nöjd att han gick i de tempo han gick, då han varit borta så länge från snabb jobben och han gjorde lätt med tanke på vilka problem han haft, men klart han måste få upp flåset för gå längre distanser så får åka in 1 gång i veckan och göra lättare jobb. Är de så han klarar att gå kvaltider innan slutet på Juni så kvala vi, annars så skiter vi i det om han är på gränsen för han ska göra de på ett bra sätt så de inte blir dåliga erfarenheter då låter vi hellre bli!   

Kallma var taggad kände jag då jag låg utvändigt på viktor och hon slappna av till slut men trodde de var först för hon var pigg men när husse for ut så gjorde han bara en repa på 800m sen kom han in för hon var alldelens för spänd och bara trampa luft å blev osäker och hade galoppera,sen väste hon ur halsen trots bygeln men de är då hon blir spänd så drar hon i hop huvudet....

Han sa direkt att de var en enorm skillnad på ett negativt sätt då man ha lejt på henne 2 gr, även om både Robert och Angelica är lugna kuskar, så ha hon blivit stressad och vi är tillbaka på ruta 1 igen.... *surt*

Så bara nöta på igen och försöka hitta tillbaka till där hon var på isbanan i umeå då Ricky körde en 37 tid då var hon så stabil och fin så bara försöka hitta de självförtroendet igen å hädan efter kör bara husse henne.

 


I morse så kom Sune ut för gå igenom Young så vi vet att allt är okej med kroppen då vi skulle anmäla till Dannero i dag och Sune kolla han nogrannt men hitta ingenting att anmärka på!   

Så skönt att få hem en häst i den författningen som han är i rund och välmusklad å han är en jätte mysig häst på alla vis så nu är han anmäld till dannero i ett P21 lopp och vi plocka ut Brodde med som behöver samla poäng och ett lopp i kroppen för nu var de nästan 4 veckor sen sist igen för han och vi ska testa rycka framskorna denna gång!    Så ska bli spännande att se vad grabbarna kan göra å visst är de dumt att plocka ut dom i samma P21 men då vi liks ska dit och Brodde tappa bara en 0 a så poängmässigt tappa han inget så då åker vi med båda då de är i samma klass så kommer de mötas fler gr.

Sune sa att Per Linderoth lejer han 2gr/veckan för kolla igenom hästarna och Young ha ju varit där i 2 år innan han flytta till stefan i januari så de är skönt att veta han varit i goda händer och Per ha ju haft fantastiska resultat år för år så de är som jag säger de lönar sig att vara nogrann de får man igen til slut!   

Så nu inväntar jag spår delningen och hoppas på ha tur åtminstone för Brodde då han är lite spår känslig och vill gärna gå den kortaste vägen för göra de bästa loppen så snääääääääälla ge oss bra spår till grabbarna nu!

De blir uffe som kör Brodde så känns tryggt med han som ha rattat han fint i volten förut!   


Bild på go killen Young!   


 


Av Linda Calissendorff - 9 april 2016 17:55

  Blev bara 4,5 timmars sömn innan klockan ringde och de var trötta tränare i sängen efter gårdagsen bravader med våra fina hästar!    

 Kan säga tur de gick så bra i går annars hade de varit extra tungt att kliva upp och fara med nästa gäng på banan.....   

Vi lasta Jon & Kanishka först sen kom vår kära granne Jenny över med sin bil så då drog hon och jag  till Robban och tog hans bur och lasta på Young som skulle få gå ett 24 jämn farts provlopp eftersom han vilat 1 vecka sen sista jobbet, så var de lika bra att få testa han i het luften på en gång så man vet vad man ha att köra med sen den 19 april i P21!   

Han är lugnet själv att fara med så trygg fin häst och han är som en gentleman så försiktig och mysig att hålla på med så känns som vi kommer trivas utmärkt med varandra!   

Jon stressa upp sig lite granna i boxen men hade Kanishka brevid sig så de gick mycket bättre och de var bara vid selningen han trampa runt men han var inte alls som sist så de kändes lite mer förhoppningsfullt att kunna få han att slappna av.

Uffe valde att värma på rakbanan vilket var hans melodi så han höll sig lugn så de var ju tur att de gick att lura han lite på så vis att slippa banan fram tills de var dags att gå ut i provloppet.

Han såg stabil och mindre spänd denna gång och uffe valde att köra i ryggar bakifrån så han låg 3je invändigt loppet igenom och de avsluta på tiden 21,9 och de gick 19 sista varvet så de var ett perfekt jobb för mannen.

När uffe kom tillbaka från loppet så stod han stilla ute så vi kunde tom sela av där utan att han rörde sig ett steg men så fort vi kom in börja han stressa så känns som nått ha hänt i stallet som han inte minns på ett positivt sätt och de ha satt sina spår i honom...men de var ett stoooort steg fram mot för sist så de finns hopp att han ska lugna ner sig mer å mer så hoppas att vi ska kunna komma fram till start med denna fina fux kille så småningom!   

Kansihka som aldrig bruka hoppa från start slog på en start gunga men tro att de var för husse inte körde, så hon får fullt gdk då hon hamna sist i fältet och kämpa för hänga med in i mål så hon gjorde de bra ändå lill gumman!

young skötte sig exemplariskt och fick en bra genomkörare i dag för kommande uppgifter och han var inte alls het eller stark utan fin i tömmarna så tror Ricky och han kommer passa utmärkt med varandra framöver i loppen.

Ricky satt bara å flina när han körde förbi i loppet så hanvar super nöjd och glad över fått tag på sån fin häst och han var i ett fantastiskt fint skick så välmusklad,blank och fin i hullet så roligt att få hem en sån häst i den författning han var!   

Här kommer lite kort Jon ha bricka 8 å Young 10!


Nu börjar min jobbar kväll så bara hä i väg sig plikten kallar!

Ha en skön lördag!                          Av Linda Calissendorff - 9 april 2016 00:10

I kväll så gjorde Cantab rent hus på Umeås travbana med Erica i sadeln som aldrig ha ridit honom så kunde inte slutat bättre än så här! :)
De kom i väg fint från tilägg låg 3a länge då de öppna på 20 första varvet då var de en häst som stod på start som varva på den tiden. Erica låg kallt och vänta i ryggar då de börja avancera sista varvet och hon klev på och börja runt dom i ingången av sista svängen och låg utvändigt på ledaren och på upploppet lämna de övriga och vann plätt lätt med 5 längder!!! De fanns mer krut under hovarna sa hon så var inte tomt i mål på den fina 16.5 tiden då gjorde han sista 1000m efter 12.5 så han var GRYM! :)
Finaste lilla gubben som hade roligt i leran åt mig när vi skulle fara då for han runt och kvasta och gjort 360 graders hopp/kast med kroppen så leran bara skvätte om honom så gjorde ett tappert försök att få han ren men de gick inte fick duscha han när jag kom upp! :) Han får vara en dyng gris bara han travar som han gör! *ler*

Pandora öppna bra från start kröp ner på innerspåret med de kom 2 st från spår 4.5 som tog över ledningen så hon låg 3je invändigt då de öppna på snabba 14.5 där låg hon till 800 kvar då klev hon ut i dödens då hon hade inget att välja på annars hade hon suttit fast så hon gjorde rätt val.
Där låg hon och pressa på ledaren och fick ge sig sista biten och blev 2:a på 18 blankt så hon gjorde ett jäkla lopp då hon bara vilat i 4 dagar sen Skellefteå så hon ha gjort 2 fina lopp i dödens nu så snart sitter vinsten där känns de som! :)

Young var jag och hälsa på i dag efter jobbet och vilken underbart fin kille!!! :)
Så mysig och go han stod och snusa länge på mig och titta stor ögdt på mig med sina vackra kloka ögon! :)
Jätte fin i hullet och välmusklad så roligt att få en häst i sån fin författning så tror de kommer bli en rolig sommar med denna kille! *ler*
Vi anmäler ut till P21 på Dannero nästa måndag den 18 hittat ett passande lopp och kommer han med så kan de bli ett lång lopp med så vi får hålla kolla på listan och se vilket vi väljer! :)

Strax hemma nu så blir de tvätta ben på Brodde för hålla karleds problemen borta och natta dom för i morron bitti är de upp tidigt och fara på provlopp med 3 st av stallets hästar, sen ska jag jobba kväll vilket är mindre roligt men de måste göras med! ;)

God natt på er!

Fråga mig

15 besvarade frågor

Väder

Väder Bjästabacken

Presentation


Välkommen och kika in i våran blogg som handla om vårt liv som amatör tränare och min kära sambo som är amatör kusk! =)

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards